Wie ben ik? 

Laura De Coeyer

Daar stond ik dan ineens buiten bij de dokter met een diagnose en een voorschrift voor medicatie. 

Ik neem je mee terug in de tijd, naar 2002, rond mijn 16e, toen ik voor het eerst onverklaarbaar veel pijn kreeg in mijn benen. Er werden onderzoeken gedaan maar daar kwam geen resultaat uit en dus werd het als groeipijn bestempeld. Helaas gingen die “groeipijnen” niet over met ouder worden en kwamen er steeds meer klachten bij. Mijn hele lichaam deed vaak pijn en doordat ik niet wist wat er aan de hand was, durfde ik ook bijna niet meer te bewegen. Daar had ik trouwens ook geen energie voor want ik was altijd moe en had nergens echt zin in.

De fysieke pijn begon steeds meer mentaal door te wegen, waarvoor ik antidepressiva voorgeschreven kreeg. Terwijl mijn vrienden gingen feesten, bleef ik vaak thuis waardoor ik steeds minder bij de groep hoorde. Soms vocht ik tegen de pijn en ging ik toch mee, maar na enkele uren moest ik meestal al huilend van de pijn naar huis gebracht worden. Ik voelde me vooral een last voor iedereen en tot dagen nadien moest ik het bekopen omdat ik zwaar over mijn grens was gegaan. Af en toe ging ik wel opnieuw naar de dokter, wanhopig op zoek naar een antwoord. In 2012 kwam ik bij een dokter terecht die me vertelde dat ik fibromyalgie had. Ik voelde me opgelucht want het beest had ineens een naam en de klachten zaten dus niet al die tijd “tussen mijn oren”. Aan de andere kant stond ik ineens buiten, met een diagnose waar geen oplossing voor bestond en de woorden “je zal ermee moeten leren leven”.  Ik had twee keuzes: ofwel als jonge twintiger mij hierbij neerleggen en de rest van mijn leven medicatie nemen, ofwel weigeren het op te geven en een andere oplossing zoeken. Ik koos voor de tweede optie en nam mezelf voor om gezonder te leven. Ik begon mezelf te verdiepen in een gezonde leefstijl, volgde opleidingen en las zoveel mogelijk boeken want ik wou weten wat ik zelf kon doen.

Al snel begon ik met het aanpassen van mijn voeding. In plaats van ’s middags een belegd broodje te kopen, nam ik een zelfgemaakte salade mee die ik zorgvuldig samenstelde op basis van wat mijn lichaam nodig had. Op vrijdagavond werd bij ons thuis toen regelmatig gekozen voor fastfood als frietjes of pizza, maar ook toen maakte ik verse groenten klaar. Meestal was dat enkel voor mezelf, terwijl de rest van het gezin frietjes at en de verleidelijke geur het mij niet altijd gemakkelijk maakte. Een sterke mindset én een stok achter de deur is noodzakelijk om op die momenten niet op te geven! Maar al snel voelde ik echter dat ik meer energie had en er bovenop mijn werkdag zelfs  nog ruimte was om iets anders te doen en dat gaf mij de motivatie om vol te houden. Met deze extra energie lukte het mij af en toe om te sporten en na enkele weken voelde ik hoe niet alleen mijn vermoeidheid verminderd was, maar dat ook mijn pijn steeds minder werd.  

Beetje bij beetje voelde ik mij fysiek beter, maar zeker ook mentaal. Ik kon weer op stap gaan en leuke dingen doen met familie en vrienden, ik was opnieuw blij en gelukkig. Er waren vaak momenten dat ik geen zin had om te sporten of geen zin had in een gezonde salade, maar waar ik absoluut geen zin in had was terugkeren naar de oude situatie van vermoeidheid en pijn, dus ik deed door. Dat bleek de beste beslissing van mijn leven want ondertussen leef ik al bijna 10 jaar zo goed als klachtenvrij. Het is dus simpel, maar niet makkelijk. Als het makkelijk was, dan waren er geen mensen met overgewicht en leefstijlgerelateerde aandoeningen. Het vraagt tijd en geduld en, zeker in het begin, een goede begeleiding zodat je niet overweldigd raakt. 

 

Waarom coaching door mij geen standaard coaching is: 

  • Ik ben van het avontuurlijke type: dat wil zeggen dat het startpunt van onze route gekend is en de bestemming ook. Welke weg we nemen en wat er allemaal op ons pad komt, beslis ik heel graag intuïtief en op het moment zelf;
  • Als ervaringsdeskundige ken ik de moeilijkheden op het pad en weet ik ook als geen ander hoe ze te overbruggen;
  • Als ik iets heb bedacht, dan probeer ik dat ook graag snel uit. Liever testen en bijsturen, dan eindeloze lijstjes met voor- en nadelen en excuses maken. Niet denken, maar doen!
  • Ik voeg onmiddellijk de daad bij het woord en we gaan letterlijk en figuurlijk stappen zetten. Mijn sessies gaan daarom niet door, zittend in een kantoor, maar wel al wandelend, buiten in de natuur! 

 

Het effect van een gezonde leefstijl wordt bijna altijd onderschat. Ik zie en hoor vaak mensen waarbij geen diagnose kan gesteld worden of die wel met een diagnose bij de dokter weggaan en ervan uitgaan dat hun mooie leventje zo goed als voorbij is. Ze hebben geen idee hoe het nu verder moet en denken dat ze geen andere keuze hebben dan de rest van hun leven medicatie te nemen. Ikzelf ben het levende bewijs dat met een aanpassing van je leefstijl je fantastische resultaten kan behalen en de situatie onder controle kan krijgen. Dat geldt voor fibromyalgie, maar ook voor tal van andere leefstijlgerelateerde aandoeningen waaronder dus ook insulineresistentie en diabetes type 2.

 

Als je me zou kennen, dan zou je weten dat:

  • Mijn favoriete kleur roze is en als iets in het roze bestaat, dat moet ik het in het roze hebben; 
  • Ik enorm leergierig ben en bijna constant wel minstens 1 cursus of opleiding volg; 
  • Ik vroeger droomde van een appartement in de stad en nu de natuur gebruik om zelf tot rust te komen:
  • ik elke ochtend minstens 5 bladzijden lees in een boek. Ook ik heb 24 uur in een dag en ik vond het jammer dat ik geen tijd meer vond om te lezen. Dus heb ik mijn ochtendroutine een beetje aangepast en nu lukt het me, traag maar zeker, opnieuw om boeken uit te lezen. 

Herken jij jezelf in mijn verhaal en wil je ook vandaag de eerste stap zetten naar een fit & happy life?