De (on)zin van ontbijten en tussendoortjes

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 19:59

"Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.” Dat is hoe we het altijd geleerd hebben en ook lange tijd hoe ik zelf heb geleefd. Die belangrijkste maaltijd van de dag vullen we dan ook nog heel vaak verkeerd in. Tot ik een aantal jaar geleden bewuster met mijn lichaam en met voeding begon om te gaan. Ik vroeg me af waarom iemand ’s ochtends zou moeten eten, als die persoon helemaal geen honger heeft. 

Wie heeft bepaald dat je ’s ochtend zeker moet ontbijten? Net als veel van onze eetgewoontes is dit eentje die gestart en gesteund is door de voedingsindustrie zelf. Zij hebben er namelijk als enige baat bij dat jij een extra eetmoment inlast. Allerlei soorten (suikerrijk) broodbeleg en ontbijtgranen vliegen je om de oren. Hetzelfde gaat op voor de tussendoortjes. Overal zie je reclame voor tussendoortjes die je om tien uur of als vieruurtje kan eten of met je kind kan meegeven naar school, om de honger te stillen. Kunnen wij als mens dan geen zes uur zonder eten? 

We worden de hele dag door gestimuleerd om te eten en ons spijsverteringsstelsel kent geen rust meer. Geen wonder dat zoveel mensen met maag- en darmproblemen te kampen krijgen. Ook de bloedsuikerspiegel piekt vele malen per dag waardoor de insulineregeling in ons lichaam ontregeld raakt. In plaats van vaker te eten, denk ik dat we juist minder vaak moeten eten. Omdat eten vaak ook een sociale aangelegenheid is (samen eten met het gezin, uiteten gaan met familie of vrienden,…) vind ik het juist heel makkelijk om niet te ontbijten. En hoewel vroeger het ontbijt mijn favoriete maaltijd van de dag was, gaat het mij nu juist heel makkelijk af. 

Het is een kwestie van gewoontes. Wanneer jij al jaren lang elke dag om zeven uur ’s ochtends jouw boterhammen of kommetje ontbijtgranen eet, dan zou het wel eens kunnen zijn dat jouw lichaam in de war raakt als jij daar op een dag mee stopt. Jouw lichaam is eraan gewend geraakt dat jij na het ontwaken iets eet en ons brein houdt wel van gewoontes, want dat kennen we. 

In het begin kan je dus wel een hongergevoel krijgen, maar denk nu niet dat je niet voldoende reserves hebt om een paar uur te overbruggen. Je zal echt niet zo snel flauwvallen door het ontbijt over te slaan. Jouw lichaam moet aan deze nieuwe situatie wennen en moet leren om de aanwezige reserves aan te spreken voor energie. 

Elk lichaam is anders en het is vooral belangrijk dat je terug echt naar jouw lichaam leert luisteren. Wanneer heb jij honger? Geen zin in eten, gestimuleerd door de geur van versgebakken croissants als je voorbij de bakker komt, maar echt honger. Je zal merken dat je aan deze nieuwe manier van eten gewend raakt en het eerste eetmoment ook steeds langer zal kunnen uitstellen. En op dat moment is het de bedoeling dat jij jouw lichaam voedt, niet vult. Voeden doen we met echt voedzame ingrediënten en pure, onbewerkte voeding en niet met producten die vol zitten met suikers en ongezonde vetten zoals de meeste producten waarvoor je tv-reclames ziet. 

Wanneer je in de namiddag zin krijgt in jouw gewoonlijke tussendoortje of vieruurtje kan je een groot glas water drinken en/of jezelf afleiden met een andere bezigheid. Lukt het (in het begin) echt niet? Kies dan voor wat snackgroenten of een handje ongezouten noten, dit zorgt niet voor een piek in de bloedsuikerspiegel en bevat heel wat belangrijke voedingsstoffen. 

 

Bijkomende voordelen van minder eten:

  • Het is goedkoper om 2 of 3 maaltijden per dag te kopen. Het geld dat je uitspaart kan je besteden aan kwalitatieve producten (die vaak iets duurder zijn) of aan iets leuks voor jezelf.
  • Het bespaart je tijd als je ’s ochtends geen ontbijt meer moet maken en/of eten. (tijd die je overhebt om ’s ochtends een tien minuten workout te doen misschien?) 
  • Het overslaan van het ontbijt valt onder ‘Intermittent Fasting’ of intermitterend vasten en heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Hierover schrijf ik in een volgende blog meer. 

 

Ontbijt jij elke dag? En wat eet je dan?
Sta je ervoor open om dit uit te proberen? Ik ben heel erg benieuwd om jouw ervaringen te horen, dus laat me zeker iets weten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb